Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Pivo umí zvýšit imunitu

Díky popíjení piva studentům stoupl počet bílých krvinek a tím odolnost vůči nemocem.zvětšit fotografii...foto: Profimedia.cz
Díky popíjení piva studentům stoupl počet bílých krvinek a tím odolnost vůči nemocem.

31. srpna 2007  14:00
Studentům zatíženým stresem ve zkouškovém období prospívá pití piva. Zjistili to odborníci z českobudějovické a strakonické nemocnice. Pivo pomáhá tím, že neoslabuje jejich obranyschopnost.

"Při stresu totiž imunita běžně klesá. U studentů popíjejících malé množství piva nejen že obranyschopnost neklesla, ale dokonce stoupla," tvrdí člen výzkumného týmu, českobudějovický lékař Petr Petr.

Dvacítku mladých lidí od 18 do 27 let z celé ČR nechali vědci od půlky května pít po dva měsíce každý den třetinku ležáku, respektive dvě a zkoumali účinky na jejich organismus.

Cílem bylo zjistit, jaký vliv má pivo na počet bílých krvinek, kterých běžně při stresu ubývá a člověk je tak náchylnější k nemocem. Lékaři přišli na to, že počet leukocytů stoupl u některých studentů trojnásobně. Prokázaly to testy v nemocničních laboratořích. U žen byly dokonce výsledky lepší.

"V žádném případě jsme nikoho nenabádali k pití alkoholu. Podle Světové zdravotnické organizace existuje definovaná denní dávka etanolu, která se považuje za neškodnou i při trvalém požívání. Tu jsme nepřekročili," vysvětlil doktor Petr z klinické farmakologie českobudějovické nemocnice.

Studenti byli navíc vedeni k tomu, aby nijak neměnili své návyky. Každý musel deklarovat, že není abstinent a nepije víc než testovanou dávku, tedy u mužů půllitr piva, dvě deci vína či panák tvrdého alkoholu. Studenti pili nepasterizovanou dvanáctku s obsahem 5,2 procenta alkoholu.

Zdraví prospívá i uherák
Podobný výzkum provedli odborníci z českobudějovické nemocnice již loni. Tehdy zjišťovali, jak vysokoškolákům, kteří se připravují na zkoušky, pomáhá ve stresovém období uherák.

Lékaři prokázali, že salám může být pro lidské zdraví stejně prospěšný jako kvalitní jogurt. - více zde

Uzenina se totiž vyrábí stejnou metodou fermentace jako kysané mléčné produkty a pivo, za použití stejných chemických reakcí a příznivých mikroorganismů pro člověka.

Výsledky nynějšího projektu chtějí jeho autoři prezentovat v listopadu na odborné konferenci v Praze. Doufají, že získají peníze na další, pravděpodobně rozšířenější fázi výzkumu.

Díky příznivým výsledkům už připravují další projekt. S podporou holdingu Jihočeské nemocnice se chtějí lékaři pustit do zdravotního výzkumu mléka.