Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Potraviny, které vám zachrání zrak

Konzumací některých potravin můžete ovlivnit stav svého zraku.foto: Profimedia.cz
Konzumací některých potravin můžete ovlivnit stav svého zraku.

29. srpna 2008  6:00
Problémy se zrakem trpí stále více lidí. Zjistěte, co byste měli jíst, abyste se jim vyhnuli nebo alespoň snížili jejich riziko. Sestavili jsme pro vás přehled nejužitečnějších potravin pro vaše oči.

Je vám vám více než pětapadesát let, jste žena, kouříte nebo se vystavujete nadměrně UV záření? Potom naplňujete některé z rizikových faktorů onemocnění zvaného "věkem podmíněná makulární degenerace".

Anebo jinak: Máte pocit, že nevidíte některé barvy tak sytě jako na druhém oku? Občas vidíte jako skrz rozlité mléko? Jste citliví na silnější světlo? Může jít například o šedý zákal, tedy o onemocnění, které postihuje asi 50 % lidí starších šedesáti let.

Dobrý zrak lze přitom zčásti zachovat. Jak? Zdravou výživou.

Mrkví proti šedému zákalu
Vědecký výzkum National Eye Institutu potvrdil, že existují živiny, které pomáhají chránit oči. Jako prevence makulární degenerace působí ty potraviny, které obsahují velké množství antioxidantů. Hovoříme především o beta karotenu, vitaminu C, vitaminu E, dále pak jde o lutein a zeaxanthin. Prospěšný je  také zinek a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Klasickou potravinu prospěšnou pro váš zrak představuje mrkev, která obsahuje velké množství betakarotenu.  Jde o antioxidant, který pomáhá snižovat riziko šedého zákalu a makulární degenerace.

Mezi další zeleninu poskytující důležité živiny našim očím patří brokolice, paprika a růžičková kapusta. Cenné jsou zejména kvůli vitamínu C, který obsahují.

Pštrosí maso
Poněkud neobvyklým zdrojem bílkovin, železa a zinku, který také přispívá ke zdravým očím, je pštrosí maso. Ačkoli není příliš známé, představuje velmi chutnou a zdravou variantu bílého či červeného masa.

Zinek totiž pomáhá k lepšímu fungování enzymů zodpovědných za zdraví očí. Konzumace potravin bohatých na zinek se tedy jeví jako první a logický krok. Přílišný přísun zinku ale může očím také škodit. Vzorky očních tkání u některých nemocných makulární degenerací vykazovaly jeho velké množství. Příznivý vliv zinku se totiž objevil tam, kde byly mimo něj konzumovány ještě další antioxidanty.

Dalším přirozeným zdrojem tohoto prvku je krůta. Ta navíc obsahuje vitamin B3 (niacin), který pomáhá zvláště při ochraně proti šedému zákalu. A co víc, krůta je skvělou náhradou za tučné hovězí maso. Pokud si vyrábíte doma sendviče a saláty, je krůtí maso tím nejlepším, které můžete použít.

Pro zvýšení přísunu beta karotenu se také doporučuje jíst sladké brambory. Mnohým Čechům dosud cizí plodina v sobě skrývá rovněž vitamin C nebo vitamin B6.

Špenát = vnitřní brýle oka
Za blahodárné účinky špenátu vděčíme čtyřem jeho složkám: vitaminu C, beta karotenu, velkému množství luteinu a zeaxanthinu. Poslední dva jmenované karotenoidy se nacházejí ve vysokých koncentracích ve žluté skvrně zdravého oka. Živiny zde působí v podstatě jako "opalovací krém na oči" nebo vnitřní brýle, protože  absorbují 40-90 % modrého světla, které je obsažené ve slunečním záření. Právě modrá část světelného spektra je pro buňky sítnice zvlášť nebezpečná a může je poškodit.

Studie prokázaly, že konzumace špenátu a vůbec potravin bohatých na lutein a zeaxanthin pomáhá zvyšovat hustotu pigmentu ve žluté skvrně. Tím se samozřejmě snižuje i riziko makulární degenerace.

Ryby jsou posledním tipem, jak ochránit zrak. Hovoříme zvláště o rybím tuku, který je zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty působí pozitivně nejen na činnost srdce, růst kostí a správný vývoj mozku, ale i na zrak. Server Msnbc.com upozorňuje na to, že pravidelný přísun potravin obsahujících tuto složku pomáhá chránit tenké krevní cévky v očích. Sardinky a lososa bychom proto měli mít na svém stole minimálně jednou za týden.